Keski-Satakunnan uusin ja laajalevikkisin markkinointi- ja tiedotuslehti
2.09.2015


ISSN 2242-6450
(verkkolehti)


 
LATAA LUKUJÄRJESTYS KOULULAISELLE! 
 
 
 
 
 
Pääkirjoitukset
 
 
 
 15/2015
 
Otetaas taas
 
Otto. on Automatia Pankkiautomaattien ylläpitämä  pankkiautomaattiketju, jolla on toimipisteitä ympäri Suomea. Ottopisteiden palveluihin kuuluvat setelinostot, tilitietojen kyselyt ja puheajan lataaminen matkapuhelimeen. Osalla automaateista, kuten Harjavallan K-Market Myllyssä on mahdollista myös tallettaa käteistä rahaa pankkitilille.
   Ottopisteitä on Suomessa hieman yli 1 620 kappaletta. Ottopisteissä on oma, keltaisella suuaukolla varustettu lukija tavallisia kortteja varten ja sinisellä suuaukolla varustettu sirukorttia varten. Alueellamme on vähennetty automaatteja, Kokemäen ainoa Otto-automaatti ei ota toimiakseen. Epäkuntoon mennyttä automaattia oli korjattu pari viikkoa sitten jo useaan otteeseen, mutta taas se oli epäkunnossa. Pitkän aikaa reistaillut Kokemäen ainoa Otto-automaatti on taas toiminnassa, tai oli ainakin. Automaatissa on ollut paljon vikoja. Siihen on vaihdettu sirunlukija, näyttö, virtalähde ja rahanjakaja – ja taas automaatti on ollut epäkunnossa.
   Nakkilassa tilanne on myös surkuhupaisa, eli kun tämä ainoa Otto ei ole suostunut toimimaan ainoan pankin ollessa kiinni, ja kun omat kä- teisrahat ovat päässet loppumaan, niin ei ole muuta mahdollisuutta, kuin lähteä K-Markettiin tai naapurikuntaan nostamaan rahaa tililtään. Mielestäni pankkien pitäisi kunnioittaa asiakkaitaan ja hoitaa tämä Otto-automaatio siten, että paikkakunnittain olisi ainakin tuplaten paikkoja.
   Pienyrittäjinä toimiessamme on tärkeää, että käytössä on pankkikorttiautomaatti, jolla asiakkaat voivat maksaa ostoksensa. Useat yrittäjät ovat joutuneet jättämään pois automaatin, koska kuukaudessa kulut sen käytöstä ovat isot. Yrityksessämme on ollut automaatti noin kaksi vuotta, mutta joka kuukausi ei ole käyttöä sille, mutta kulut ovat 40-50 euroa.
   Pieni juttu entisiltä ajoilta. Kun Nakkilassa suunniteltiin uuden säästöpankin rakentamista, muistaakseni 80-luvun alussa, niin olin pankin isännistön kokouksessa. Pankinjohtaja esitteli piirustuksia tulevasta pankista, tuli aika kysymyksille, niin kysyin, miksi ei piirustuksissa ole paikkaa korttiautomaatille, siihen johtaja vastasi, että Nakkila on pieni paikka, tänne ei tarvita automaattia. Aika taitaa mennä siihen suuntaan, että automaatteja ei tarvita pienillä paikkakunnilla, joten johtaja taisi olla oikeassa.
 
 
Boolia ja torvisoittoa
 
On kulunut yli viikko Suomen Itsenäisyyspäivästä, päivän tapahtumat lähipaikkakunnilla menivät hyvin vakiintuneen, toimivan kaavan mukaan. Mutta Helsingissä, yhtä sirkushuvia, tilaisuus Presidentin linnassa, alle arvostelun. Pukeutumiset niin pätemistä, joka vuosi on niitä naisvieraita, joilla on ne pitkät laahushameet, joita joka toinen sotkee, luulisi heidän ymmärtävän? Miehillä on yleisin asu smokki ja sen alla valkoinen paita, yli puolella heillä oli se paita näkyvissä yli viisi senttiä, vaikka hieno pukeutuminen edellyttää toista.
   Juhlien ruokateemana oli maakunnat, Satakunnasta, Euran Honkilahdelta, Matti Eskolan tilalta oli tarjolla herkullista vasikanlihaa. Tuoretta kotimaista Eskolan Vasikanlihaa myyvät muun muassa Stockmannit, sitä saa myös ainakin Porin Prismasta.
 
 
J Virtanen
 
 
14/2015
 
Ihmisten Pelkotila
 
Ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis kertoo tehneensä ainakin 130 ihmistä surmanneet terrori-iskut Pariisissa. Ilmaiskut Syyriassa ovat lisääntyneet, kohteena järjestön öljyntuotanto, joka on yksi Isisin rahoitusmuoto. Venäläisen matkustajakoneen pudottaminen Egyptin matkallaan toi Venäjän myös enemmän Syyriaan, Putinin käskystä kaikkia ammutaan, mikä liikkuu. Valtioiden välistä yhteistyötä pitää löytyä, terroritekojen suunnittelu pitää laittaa rankaistavaksi, hyssyttely lopettava.
   Suurten pakolaisvirtojen yhteydessä, myös Pohjois-Euroopassa Isisin ote on lisääntynyt, koska rajat ovat olleet auki, mitään papereita ei ole tarvinnut näyttää, kun tänne on tultu. Vieläkin Suomen hallitus on ”tumput suorana”, mitä pitäisi tehdä?
   Ei tarvi paljon asioita ymmärtää, shengen rajat kiinni, Suomeen vain papereilla, joissa tulee ilmi ihmisen minä, en minäkään pääse yleensä Euroopan ulkopuolelle, jos minulla ei ole passia. Todennäköisesti Suomeenkin on tullut Ruotsin kautta näitä terroristeja, mitkä laittavat asiat uuteen pelkotilaan, jopa pääministeri Sipilä on huolestunut asiasta.
   Jotkut piirit ovat tiedottaneet, että täällä on työvoimapula, kyllä Suomessa on ihan liikaa työttömiä, ei meillä tule olemaan työvoimapulaa kymmeniin vuosiin, kyllä turvapaikan hakijat löytävät omissa maissaan tekemätöntä työtä, siellä sitä on.

Siwat ja Valintatalot Keskon omistukseen, asiakasvirrat muuttuvat?
 
Kesko Oyj:n tytäryhtiö Ruokakesko Oy on sopinut ostavansa Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan sijoittaja Tritonilta, joka on rekisteröity Jerseyn saarelle. Keskon osuus päivittäistavarakaupassa nousee lähelle 40%, S-ryhmän osuus pysyy ykkösenä.
   Suomen Lähikaupan liikevaihto on noin miljardi euroa, myymälää kohti myynti noin puolitoista miljoonaa. Yhtiöllä on 643 Siwaa ja Valintataloa, vähintään yksi alueemme joka kunnassa, Ulvilassa on Siwa, Harjavallassa Siwa lopetetaan, miten tulevaisuudessa käy Nakkilassa?
   Lidl on nostanut osuuttaan vuosittain noin yhdellä prosentilla, alueellamme Kokemäellä ja Harjavallassa myymälät ovat olleet joitain vuosia, Ulvilaan tuli uusi myymälä 19.11., samaan kiinteistöön siirtyi Hansasta Alko, myös muissa Lidlin myymälöissä on avattu Alkon myymälöitä, kuten Harjavallassa, jossa se oli K-market Myllyssä, tosin Nakkilassa kävi toisin, Alko lopetti kuukausi sitten kokonaan.
   Ulvilan myymälä on Lidlin 148. myymälä Suomessa, Lidl havittelee myös Euraan. Ketjun myynti Suomessa on runsaat 60 miljardia euroa, myymälää kohti noin 40 miljoonaa.
   On asiakkaan valinta, missä ostoksensa tekee, laittaako rahat Saksaan, vai Suomeen, ennen tätä päivää, myös verottomat Jerseyn saaret oli suuntana, henkilökohtaisesti en kolmen vuoden aikana lähettänyt sinne euroakaan.
   Yksi merkittävä piirre vähittäiskaupassa alueellamme on tapahtunut, kun maahantulijoita on 500 henkilöä, niin se on vilkastuttanut kauppaa Harjavallassa ja Kokemäellä, myös kirpputoreilla on ollut vilkasta, eräät tavarat, kuten polkupyörät on myyty loppuun.
 

J Virtanen
 
 
 
13/2015
 
 
Uudet määräykset
 
”Puunpoltosta aiheutuu nykyään niin paljon haitallisia hiukkaspäästöjä, että asiantuntija olisi valmis harkitsemaan puukiukaiden rajoituksia uusilla tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla. Perustelu on että pienhiukkaspäästöt ovat lähteneet jyrkkään nousuun ja EU-direktiivin myötä parempaa ilmanlaatua joudutaan odottamaan pitkään. Uusilla kaava-alueilla ei pitäisi sallia puukiukaita.”
   ”Ulkoilman lisäksi naapurisavujen haitalliset hiukkaset tunkeutuvat sisätiloihin. Varsinkin pakkaspäivinä ja lauantaisin omakotitaloalueiden yllä leijuu savuverho. Puunpoltto on suurin yksittäinen päästölähde Suomessa. THL:n vuoden 2000 tilanteeseen perustuva arvio 260 ennenaikaisesta kuolemasta on todennäköisesti liian pieni.”
 
Mielestäni Suomessa on poltettu puuta kodeissa vuosisatoja, pitäisi ottaa kantaa tosisaastuttajien käyttämiin aineisiin, kyllä nää on niitä haettuja juttuja, pitäisi löytyä isompia näyttöjä.
 
Päästötestihuijaukset
 
Päästötestihuijaukset pitää tutkia läpikotaisin ja petoksista vastuussa olevia on rangaistava, parlamentin jäsenet toteavat hyväksymässään lauselmassa. Mepit vaativat, että päästötestijärjestelmää on vahvistettava siten, että EU:n asettamia päästöjä noudatetaan ja että päästörajoja koskevia sääntöjä rikkovat ajoneuvot tunnistetaan nopeasti. Mepit kehottavat myös harkitsemaan EU:n tason valvontaviranomaisen perustamista.
   Parlamentin jäsenet tuomitsevat päätöslauselmassaan voimakkaasti autonvalmistajien tekemät petokset. Mepit pitävät valitettavana, että miljoonia kuluttajia on petetty ja että liialliset päästöt ovat aiheuttaneet vahinkoja ihmisten terveydelle ja ympäristölle.
 
Kun aika kuluu ja saadaan asiaa venytettyä, niin ei tapahdu mitään olennaista. ”Volkkarit” saavat huiputtaa maapallon ihmisiä, mitään erikoista, oikeudellista toimenpidettä, mikä laittaisi autotehtaiden päälliköt vastuuseen, ei tule tapahtumaan, ”karavaani kulkee.”
 
Puhelinverkkomaksut
 
Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut poistuvat EU:ssa 6/2017. Parlamentti hyväksyi televiestintää koskevan lakipaketin. Euroopasta tulee ensimmäinen alue, joka takaa avoimen internetin. Uusien sääntöjen myötä verkkovierailujen, eli toisessa EUmaassa matkapuhelimella soittamisen, tekstiviestien lähettämisen ja mobiiliverkon käyttämisen, lisämaksut poistuvat EU-maissa 15.6.2017 alkaen.
   Ennen kuin verkkovierailumaksuista luovutaan, hintoja alennetaan siten, että 30.4.2016 alkaen lisämaksut saavat olla enintään: Puhelut (min): 0,05 euroa, tekstiviestit: 0,02 euroa, tiedonsiirto (Mt): 0,05 euroa. Uudet säännöt velvoittav at yhteyksiä tarjoavia operaattoreita kohtelemaan kaikkea verkkoliikennettä tasapuolisesti.
 
Tämä on oikeutettu, pitkään odotettu päätös, kyllä Operaattorit ovat nyhtäneet miljardeja kansalaisiltaan.

J Virtanen
 
 
11/2015

Tiedotus
Euralaisille!

Olemme toimittaneet Bestseller- lehteämme viisi vuotta, jakelumme on
Harjavalta, Nakkila, Ulvila, osa Poria, sekä entinen Kiukaisten alue,
Myös Kullaalle, Luvialle ja Kokemäelle tarpeen mukaan. Tulemme jakamaan lehteämme tulevaisuudessa myös Euran alueelle, keskustaan,
sekä Kauttualle, laajentaen pikkuhiljaa myös lähikyliin, jolloin jakelumme käsittäisi Euran kunnan alueesta noin 3500-4000 taloutta.
   Lähestymme yhdistystänne, seuraanne, järjestöänne, jos teillä on tiedotettavaa, niin voimme julkaista lehdessämme teidän materiaalianne
seuraavasti: Tapahtumista, josta ei kerätä maksua ilmoittaminen on ilmainen Tapahtumat-palstalla, maksulliset tapahtumat ilmoituksena
maksua vastaan. Kirjoittamianne juttuja julkaistaan ilman maksua aina
kun on tilaa, samoin myös tuloksia urheilu- ja muista kilpailuista.
   Tämä asia koskee myös muita kuntia. Aina kun lehtemme ilmestyy,
hoidamme tarvittaessa myös muun materiaalin, esimerkiksi ns. lentolehtisten ja muun mainos- ja tiedotuspostin jakelua.
   Jos tiedätte jonkun haluavan jakaa lehteämme korvausta vastaan keskustan ulkopuolisilla alueilla, otattehan yhteyttä. Lehtemme ilmestyy
noin 15 kertaa vuodessa.
   Euralaiset, Tervetuloa lehtemme asiakkaiksi ja lukijoiksi! Lisätietoja:
Bestseller-lehti, Jarmo Virtanen p. 0500 597 259

Posti varoittaa jakeluhäiriöistä –
postia liian vähän?

Posti varoittaa, että sen jakelussa voi olla ajoittaisia häiriöitä. Häiriöiden syynä on postin määrän voimakas väheneminen. Jakelun viivettä
ovat aiheuttaneet myös konerikot ja sähkökatkokset.
   Mitä vähemmän jaettavaa postia on, sitä suuremmaksi nousevat yksittäisen lähetyksen kustannukset. Posti yrittää leikata kustannuksia,
mikä tarkoittaa uusia järjestelyjä.
    Postin tavoitteena on, että mahdolliset häiriöt eivät kohdistu samoille alueille useampia kertoja, ja että jakelun mahdollinen viive on enintään vuorokauden mittainen. Ihmetyttää kovin tämä, posti on jo jonkun aikaa laskuttaneet kirjeistä 1 tai 2 luokan mukaan, eli posti menee
isommalla korvauksella päivässä perille, nyt postin on otettava toiset
kirjelaatikot pois, jos eivät pysty hommaa hoitamaan ajallaan. Ns. valtion yrityksenä postinkantopäivät olisi muutettava vaikka 3 päiväiseksi viikkojakeluksi.

Perjantaina Pirkkalan koululla puhuttavat
Raskaanliikenteen lapsikuolemat

Nyt syksyn aikana on tapahtunut muutama nuoren kuolema taajamissa, missä on ollut raskas liikenne osapuolena. Yleisesti ottaen tilastot
näyttävät onnettomuuksien vähentyneen ja liikennekurin parantuneen.
   Jotkut tapaukset ovat olleet taajamissa, missä liikennevalot on samaan aikaan ohjattu näyttämään vihreää valoa jalankulkijoille ja kääntyville autoilijoille, hyvin valitettavia tapahtumia.
   Nyt tämän viikon perjantaina aamupäivällä on Pirkkalan koululla Harjavallassa liikenneturvallisuus tilaisuus, missä käsitellään näitä asioita. Paikalla on poliisi ja palokunta sekä raskaanliikenteen kalustoa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös lasten vanhemmat ja isovanhempia kuulemaan asiasta. Tapahtumassa on paikalla myös
Valtaliikenteen kalustoa ja kuljettajia.
 
J Virtanen
 
 
10/2015
 
Sipilä antaa kotinsa turvapaikanhakijoille

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hän on valmis antamaan vähällä
käytöllä olevan kotinsa turvapaikanhakijoille. Mikä on Juha Sipilän
ja hänen vaimonsa motiivi antaa talonsa pakolaisille? Onko kyseessä
bisnes? Hän haluaa rohkaista jokaista suomalaista avaamaan kotinsa
turvapaikanhakijoille. Nyt vaan toivomaan, että lupaus oli ihminen-Sipilän, eikä poliitikko-Sipilän!
   Fahad Firas, on tappouhkailuja, ase kädessä toimimista. Todistetusti yli 20 vuotias saksalaismies väitti pääministeri Sipilälle olevansa 17
vuotias ja ikäänsä vanhemman näköinen. Lapsenuskoista lestadiolaispääministeri Sipilää huiputettiin oikein hartaasti. Luulin Sipilää järkeväksi, nyt kyllä pinnat putosi.
   Luulisi pääministerin ymmärtävän, jos hän antaa kotinsa vaikka vuoden ajaksi 20 maahanmuuttajalle, missä kunnossa se vuoden päästä on, onko Sipilällä aikaa toimia poliisina ja järjestysmiehenä kodissaan? Satalinnassakin on jo viikon aikana ollut tappeluita ja mitä muuta. Potilas vietiin sairaalahoitoon. Poliisin mukaan kyseessä oli kahnaus.

Asukastilaisuus

Harjavallan Kaupungintalon info-tilaisuudessa SPR:n edustaja kertoi
Satalinnaan tulevan pääasiassa perheitä, kuitenkin on tullut 100 nuorta
miestä. Jäämme odottamaan. Satalinnan asukastilaisuudessa oli ihmisiä
lähes 300. Ihmiset olivat huolestuneita lastensa ja oman asuinalueensa
turvallisuudesta, kysyttiin myös saako poliisia Harjavaltaan? Vastausta ei tullut. Oli myös muutama nainen, jotka halusivat maahanmuuttajamiehen kotiinsa, myös ihmeteltiin itkun kera, miksi joku voi olla maahanmuuttajia vastaan? Nakkilan Viikkalassa, muutama päivä sitten vastaanottokeskuksen miehet huusivat hiukan toisella kymmenellä oleville tytöille ”I love you” ja muuta asiaan kuulumatonta. Tytöt joutuivat paniikkiin ja pyöräilivät karkuun. Vanhempien on pidettävä huolta lapsistaan, ettei syksypimeillä jätä lapsiaan oman onnensa varaan. Vastaanottokeskuksessa ei oteta mitään vastuuta, tilanne täällä Suomessa on ihan eri, kuin heidän kotimaissaan, siellä naitetaan lapset jo tuossa iässä. Eikö ihmisillä ole vielä tiedossa, mitä Ruotsissa tapahtuu?

Sähkön hinta Suomessa

Hintaeroja kärjistää se, että Ruotsi ja Norja joutuvat ajamaan vesivoimaloitaan täysillä ja alennusmyynnillä, koska runsaat sateet ja lumet ovat nostaneet vesialtaat kukkuroilleen. Varastoissa on niin paljon vettä, että hurjat hintaerot voivat jatkua jopa marraskuulle.
   Tänä vuonna hintaero oli suurimmillaan 20. heinäkuuta, jolloin sähkö
maksoi Ruotsin tukkumarkkinoilla 8,01 euroa megawattitunnilta, kun
Suomessa hinta oli 75,56 euroa. Hinnat heiluvat rajusti myös pelkän
vuorokauden sisällä: elokuun 12. päivä sähkö maksoi Suomessa aamukuudelta noin euron megawattitunnilta, ja iltapäivällä yli 77 euroa. Tilanne on ihan hurja, kun ajatellaan, että sähkön hinta on kesällä alle 10 euroa megawattitunnilta. Tällaisia lukemia nähdään nyt ensimmäistä
kertaa, eivätkä ne ole olleet kenenkään ennusteissa. Epävarmuus vaikeuttaa uusien investointipäätösten tekemistä.
   Nopeaa helpotusta ei ole luvassa, ennen kuin Olkiluodon kolmas
ydinvoimala valmistuu vuoden 2018 lopulla, jos yleensä valmistuu.
Suomen ongelmia lisää, että vanhempi Suomen ja Ruotsin välisistä merikaapeliyhteyksistä, FennoSkan 1, on ikääntynyt ja sen siirtokapasiteettia on leikattu pysyvästi 550:stä 400 megawattiin. Eikö
olisi nyt aika tehdä uudet, isommat kaapelit maiden välille? Venäjän sähkö pysähtyy kapasiteettimaksujen vuoksi rajalle, vaikka siirtoyhteyksiä olisi 1 300 megawattia. Ongelmia on, kukaan ei
pura niitä, kyllä Suomalaiset voivat maksaa puolet enemmän, kuin naapurit.

J Virtanen
 
 
 
 
9/2015
 
Pakolaisille vastaanottokeskus Satalinnaan

Punainen Risti perustaa vastaanottokeskuksen Harjavaltaan, Satalinnan sairaalaan. Vastaanottokeskus perustetaan sairaalan 3. ja 4. kerrokseen, jonne voidaan majoittaa 260 turvapaikanhakijaa.

Maahantulijat asuvat siellä sen ajan, jonka heidän turvapaikka asiansa käsittely kestää, eli käytännössä 1-2 vuotta. Osa palautetaan kotimaihinsa ja osalle järjestetään Suomesta asuinpaikka, niihin kuntiin, mitkä ovat lupautuneet ottamaan pakolaisia. Satakunnassa ei taida olla montaakaan kuntaa, millä olisi myönteiset päätökset asian suhteen. Keskus huolehtii turvapaikanhakijoiden vastaanotosta, majoituksesta, palveluista ja odotusaikaa tukevista toiminnoista. Turvapaikanhakijoille järjestetään työ- ja opintotoimintaa sekä lapsille mahdollisuus koulunkäyntiin.

Ensimmäiset asukkaat voivat muuttaa Satalinnan sairaalan tiloihin Syyskuussa. Vastaanottokeskukseen palkataan johtaja,  sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja, toimistosihteeri sekä 6-10 ohjaajaa. Vastaanottokeskus käyttää paikallisia kuljetus-, elintarvike-, turvallisuus- ja siivouspalveluita. Vastaanottokeskusta käytännössä pyörittää Suomen Punainen Risti.

Harjavallan kaupunginjohtaja Karrimaa kertoo Harjavallan neuvotelleen pakolaiskeskusasiasta elokuussa TE-keskuksen ja Punaisen Ristin kanssa. Tuolloin todettiin, ettei Satakuntaan tarvita uusia tiloja pakolaisille, vaan pikemminkin on syytä kehittää jo olemassa olevia tiloja.

Periaatteessa Harjavallan kaupungin suostumusta ei tarvita pakolaiskeskuksen sijoittamiseen Satalinnaan. Yleensä kuitenkin sijoituspaikkakunnan kanssa sentään keskustellaan ja etsitään yhteinen näkemys hankkeesta. Tärkeää on myös kunnan tai kaupungin päättäjien myönteinen suhtautuminen keskuksen perustamiseen. Harjavallan kaupungin elimissä ei ole kuitenkaan käsitelty ko. asiaa.

Ilmainen terveyden- ja hammashoito sekä hyvät sosiaalituet houkuttelevat maahanmuuttajia jäämään sosiaaliturvan varassa eläviksi. Rikollisuus kasvaa ja turvallisuuden tunne vähenee, lähiseudulla pelko kasvaa, ihmisillä ei ole turvaa. Paljon riippuu siitä myös, minkä ikäisiä turvapaikanhakijat ovat. Vaikka vastaanottokeskus on Harjavallassa, niin Nakkilassakin ollaan huolestuneita asiasta. Ihmiset ovat huolissaan kiinteistöjen arvosta, tulevista remonteista, mitä tehdä tulevaisuudelle. SK:n gallupkyselyssä tulevan keskuksen puolesta äänesti 56 %, ottaen huomioon sen, että siihen vastasivat kaikkialta Satakunnasta olevat, myös ne joilla ei ole paljonkaan huolestumisen aihetta asiaan.

Ruotsi on hyvä esimerkki, Haluammeko mellakat ja uskontoryhmien väliset sodat myös koti-Suomeen, siellä poliisitkaan eivät uskalla mennä partioreissulle määrättyihin kaupungin osiin. Entä muu mahdollinen rikollisuus?

Maahanmuuttoviraston mukaan hakijamäärät tulevat kasvamaan reilusti tänä vuonna. Hakijamäärä on ylittänyt 5 000 vain vuonna 2009 (5988). Viime vuonna turvapaikkaa haki 3 651 henkilöä. Valtion Talousarviossa 2015 kulut on arvioitu lähelle 26 milj. €, 2014 arviossa yli 30 milj.euroa, sekä vuonna 2013 on käytetty yli 35 milj. euroa. Tänä vuonna pakolaisia on tulossa puolet enemmän, niin jotain pitää tehdä, että kustannukset pienenee roimasti.

Miinuksena kaupungin tiedottamisesta tässä asiassa on, että tiedotustilaisuuksia järjestetään vasta nyt, eikä kerrota kaikille kaupunkilaisille, eikä naapurikuntalaisille, joita asia myös koskettaa. Tilaisuudet ovat 20.8. Kaupungintalolla, sekä 30.9. Satalinnassa, molemmat tilaisuudet alkavat klo 18.00. Siellä voi tehdä kysymyksiä kaupungin ja SPR:n edustajille.
 

J Virtanen
    
8/2015
 
Vakuutusyhtiöt?

Noin 10 vuotta ajassa takaisin, olin yhteydessä vakuutusyhtiöön. Asiamiehen käynnin yhteydessä, todettiin, että ei ole mahdollista vakuuttaa yrityksen kiinteistöjä. Kysyin häneltä, miten olisi, jos saisin itselleni  tapaturmavakuutuksen? Noin kahden viikon päästä tuli tieto, että emme voi tehdä teille vakuutusta. Päätöksessä kerrottiin, että minulla on mahdollisuus sairastua siihen ja siihen tautiin, mutta kerrottiin kuitenkin, että voisimme tehdä teille henkivakuutuksen kuoleman varalta. Olin päätökseen jotenkin tyytyväinen, kun ajattelin, että vakuutusyhtiö luulee tietävänsä, että en kuole koskaan.

Yritys, jota vedän on ollut välillä maksuvaikeuksissa ja kiinteistöihin on ollut vaikea saada vakuutuksia. Noin kuusi vuotta sitten sain puhuttua paikallisen pankin kautta, että tehdään vakuutukset kiinteistöihin, maksu meni pankin kautta vakuutusyhtiölle, mutta en tiennyt koskaan, milloin sen eräpäivä on, sillä sitä ei ilmoitettu. No kului jonkun aikaa, niin kävin vakuutusyhtiöstä, kun olin huolissani, vielä siitäkin, kun yrityksellä oli velkaa pankkiin. Kysyin, että missä mennään, niin muutaman päivän päästä yhtiön mies ilmoitti, että vakuutus on irtisanottu, koska eräpäivänä ei ole ollut tilillä valuuttaa, homma oli siten loppuun käsitelty.

Kun jossakin vaiheessa kovalla puhumisella taas sain kolme vuotta sitten tehtyä majataloomme palovakuutuksen, eri yhtiössä, paikallisesta vakuutuslaitoksesta, toiminta hoidettiin siten, että maksu hoidettiin etukäteen alkamispäivänä heidän tilille. Nyt edellisenä viikkona otettiin yhteyttä samasta yhtiöstä ja puhuttiin uudesta maksujärjestelystä omaan irtaimisto- ja matkavakuutukseeni. Samassa yhteydessä kysyin vakuutushenkilöltä, miten yhtiömme kiinteistöön kohdistuva palovakuutus voi, hän kertoi tiedottavansa asiasta eteenpäin. Aika nopeasti heiltä soitti  mieshenkilö ja kysyi mitä yritystä asia koskee. Pari päivää sitten hän soitti ja kertoi uutisen, että vakuutus oli ollut määräaikainen, eli yksi vuosi, eli vakuutus ei ole ollut voimassa kahteen vuoteen. Kysyin häneltä, voiko sen laittaa voimaan maksamalla etukäteen yhden vuoden, hän sanoi että ei voi, asia oli siis loppuun käsitelty.

Näissä jutuissa on ollut kyseessä kolme eri vakuutusyhtiötä, nyt yrityksellä ei ole velkaa rahalaitoksiin, eikä palovakuutuksista vakuutuslaitoksiin, kun ei ole vakuutustakaan. Irtaimistovakuutus on itselläni voimassa, noussut kaksinkertaiseksi muutamassa vuodessa, vaikka mööbelit ovat ihan samoja vanhoja, mitkä oli silloinkin kun vakuutus tehtiin. Eikä matkavakuutuksestakaan saa mitään, jos laukku varastetaan, olen sen tehnyt vain viisuminhakua varten. Onko mitään oikotietä hoitaa näitä vakuutuksia?

Lopuksi lämpimät kiitokset Bebopin toisessa kerroksessa olevalle rouvalle, joka on hoitanut yrityksemme liikennevakuutukset hyvin.
 
J Virtanen